Blog – Bevorder persoonlijk herstel na PTSS, depressie of burn-out.

Blog 3 – maart 2020

Bevorder persoonlijk herstel na PTSS, depressie of burn-out
Na PTSS, een burn-out of depressie wil je graag de draad weer oppakken. Maar bestaat je oude leventje nog wel? En is het verstandig om dat terug te willen? Verder herstel en een goede toekomst gaan vaak gepaard met een nieuwe ‘way of life’. In deze blog geven we je een aantal tips om je persoonlijk herstel na een zware mentale periode te bevorderen.

1. Eigen wil om te herstellen!
Om je persoonlijk herstel te bevorderen is het heel belangrijk dat je zelf gemotiveerd bent en ervoor wilt gaan. Stel jezelf doelen, blijf trouw aan medicatievoorschriften en rond je behandeltrajecten goed af of zet ze juist voort.

 2. Verzamel de juiste mensen om je heen
Welke mensen in jouw omgeving kunnen je helpen? Denk aan mensen die je vertrouwt en waar je altijd op terug kunt vallen. Het herstelproces gaat met up en downs. Het is fijn als er iemand in de buurt is die je onvoorwaardelijk steunt.

3. Breng structuur in je leven
Wanneer je nog niet aan het werk bent, kunnen de dagen zich eindeloos voor je uitstrekken. Het is verleidelijk om lang in bed te blijven liggen en series te kijken. Juist door een dagritme aan te brengen creëer je rust en ga je jezelf beter voelen.

4. Zoek begeleiding voor het mentale herstel
Het is verstandig om in deze fase van het herstelproces begeleiding te zoeken voor het mentale herstel. Bespreek je struggels met een deskundige. Hij kan je helpen je nieuwe ‘way of life’ door te zetten en te omarmen.

5. Zorg voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is uitermate belangrijk voor het herstelproces. Het helpt je om uitgerust aan de dag te beginnen. Je voelt je fitter en je hebt de kracht om de dagelijkse uitdagingen aan te gaan. Lukt het je niet om goed te slapen? Ga dan op zoek naar professionele hulp.

 6. Gezonde voeding is een pré
Je lijf heeft bepaalde vitaminen, mineralen en eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. Een gezond voedingspatroon draagt bij aan je lichamelijk en geestelijk welbevinden. Je hebt meer energie en bent minder vatbaar voor ziektes. Meer weten over gezonde voeding en herstel? Lees het in onze blog over de invloed van voeding.

 7. Ga bewegen!
Ook bewegen is heel belangrijk om je herstel te bevorderen. Je hoeft geen marathon te gaan rennen, maar wat dacht je van een stukje fietsen of een dagelijkse wandeling? Ook activiteiten als yoga of mindfulness dragen bij aan je herstel. Het helpt om weerstand en zelfvertrouwen op te bouwen.

8. Ben open naar je omgeving
Ben open naar je partner, je kinderen en eventuele andere familieleden en vrienden. Door je uitdagingen te delen, begrijpen zij beter wat er speelt. Je zult zien dat het begrip oplevert. Ook kunnen naasten je helpen je nieuwe ‘way of life’ door te zetten.

Om persoonlijk te herstellen heb je ondersteuning nodig van familie, vrienden, ervaringsdeskundigen en hulpverleners. Zij zijn van grote betekenis in alle fases van het herstelproces. Herstel gaat samen met het behandelen van de symptomen. Wat je situatie ook is, het herstelproces is voor iedereen anders. Het is uniek.

Bij Merk Hoe Sterk hebben we veel ervaring met het begeleiden van mensen die na PTSS, een depressie of burn-out hun leven weer willen oppakken. Om je te kunnen helpen kijken we naar jou, en wat jij nodig hebt. Het behandeltraject is altijd op maat gemaakt en uniek voor iedere cursist.

Hoe zie jij de toekomst? Wil je meer weten over het behandeltraject van Merk Hoe sterk? Neem contact op ons op via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com

Recommended Posts