Blog – Eenzaamheid in relatie tot PTSS

De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor eenzaamheid. De corona maatregelen zorgden ervoor dat we allemaal ervaren hebben wat sociale afzondering is. Voor veel mensen is die eenzaamheid tijdelijk. Nu de maatregelen versoepelen pakken zij hun sociale leven weer op. Er zijn ook mensen die zich al eenzaam voelden voor de crisis, bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met PTSS. Voor hen was de lockdown extra zwaar! In deze blog leggen we uit wat eenzaamheid is en geven we tips om je sociale leven op te bouwen.

Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is een gevoel dat voor iedereen anders is. Wanneer je minder sociale contacten hebt dan dat je graag zou willen, spreken we over eenzaamheid. Het kan ook zo zijn dat je wel contact hebt met anderen, maar dat deze vriendschappen geen diepgang hebben. Je kunt je dan nog steeds heel alleen voelen.  

Hoe wordt eenzaamheid veroorzaakt?
In de meeste gevallen wordt eenzaamheid veroorzaakt doordat iemand geen toegang heeft tot sociaal contact, een negatief denkbeeld heeft of minder sociaalvaardig is. Bij mensen met PTSS zien we vaak een negatief denkbeeld. Dat kan veroorzaakt zijn door misbruik, geestelijke- of lichamelijke mishandeling, eetstoornissen, pestverleden of doordat zij niet gezien en gehoord zijn door de mensen in hun omgeving. Ook zien we dat sommige mensen met PTSS tijdelijk arbeidsongeschikt zijn, waardoor ze nauwelijks de deur uitkomen en letterlijk geen contact hebben met anderen.

Hoe doorbreek je eenzaamheid?
Wanneer eenzaamheid te lang duurt dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. Het is daarom belangrijk om het sociale isolement op tijd te doorbreken. Hoe doe je dat? Hieronder een aantal praktische tips.

 • Praat met iemand die je vertrouwt
  Door je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt zet je een belangrijke eerste stap. Samen met deze persoon kun je bespreken wat voor jou een goede oplossing zou zijn. Het is fijn om het niet alleen te hoeven doen! Heb je niemand in je omgeving die je vertrouwt? Bel dan eens met Merk Hoe Sterk. Wij zijn er voor jou!

 • Ga de mooie dingen van jezelf zien
  Wanneer je denkt dat niemand zin heeft om met je af te spreken? Dan is het is goed om te gaan kijken naar de mooie dingen van jezelf. Waar ben je trots op? Schrijf die dingen op en plak ze op de spiegel. Zodat je elke dag herinnerd aan die positieve punten!

 • Zorg dat je onder de mensen bent
  Wanneer je jezelf terugtrekt in huis dan maak je niets mee. Dus kom in actie en spreek met jezelf af dat je elke dag iets gaat doen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen en zet iedereen die je tegenkomt gedag. Je zult zien dat mensen je groeten en misschien zelfs een praatje maken. Die kleine dingen maken de dagen mooier!

 • Zoek een hobby of maatje
  Wat vind je leuk om te doen? Misschien kun jezelf aanmelden voor een cursus, bij een sportclub of vereniging. Je ontmoet daar nieuwe mensen die dezelfde interesse hebben als jij. Vind je die stap te groot? Dan kun je ook kijken naar een maatjes-project. In vrijwel elke regio van Nederland zijn er dergelijke projecten waarbij vrijwilligers gekoppeld worden aan mensen die behoefte hebben aan meer sociaal contact.

 • Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp.
  Lukt het niet om de eenzaamheid te doorbreken? Heb je te veel last van negatieve gedachtes? Neem dan contact op met Merk Hoe Sterk. We gaan samen met jou op zoek naar een goede oplossing. Daarbij kijken we ook naar de invloed van PTSS op eenzaamheid in jouw situatie. Meer weten? Neem contact op met Merk Hoe Sterk via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com

Recommended Posts