Goed slapen na PTSS. Hoe pak je dat aan?

Heb je moeite om in slaap te komen? Lig je midden in de nacht wakker of heb je veel nachtmerries? Een verstoord slaapritme komt vaak voor bij mensen die te maken hebben (gehad) met PTSS, een depressie of burn-out. Het is vervelend als je slecht slaapt, omdat je dan de volgende dag moe aan een nieuwe dag begint. Bij Merk Hoe Sterk helpen we vaak mensen die te maken hebben met slaapklachten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op via 085 13 06 355. In deze blog geven we je alvast een paar praktische tips.

Zorg voor een vast slaapritme

Het voelt misschien een beetje kinderachtig, maar het helpt echt als je jezelf een vast slaapritme aanwent. Door PTSS is je hele slaapritme ontregeld, het kost tijd en energie om dit weer te optimaliseren. Je lijf moet gereset worden. Ga bijvoorbeeld elke dag om 22.30 uur slapen, of eerder, en sta uiterlijk om 8.00 uur op. Na een paar weken raakt je lichaam aan dit ritme gewend waardoor je nachtrust verbetert.

Geen dutjes overdag

Doe jij graag een dutje op de bank na het eten? Hoe verleidelijk het ook is, het draagt niet echt bij aan een goede nachtrust. Grote kans dat je ’s avonds minder moe bent, waardoor je later naar bed gaat en uiteindelijk moeilijker in slaapt valt.

Koffie, alcohol en energy drinks

Sommige drankjes kunnen je ’s nachts lang wakker houden. Als je bijvoorbeeld om tien uur ’s avonds nog een kop koffie drinkt is de kans groter dat je moeilijk in slaap valt. Hetzelfde geldt voor cola, energy drinks en alcohol. Hoe wel één glas wijn voor het slapen gaan ook ontspannend kan werken.

Ga ontspannen naar bed

Wat doe jij een uur voordat je gaat slapen? Het helpt als je jezelf lekker ontspant door bijv. te douchen, een boek te lezen of ademhalingsoefeningen te doen in je tuin of op je balkon. Denk eraan dat je de televisie, laptop en/of IPad op tijd uitzet. Als het even kan laat dan ook je mobiel beneden of op de gang liggen. Heb je, als je net in bed ligt, nog dingen in je gedachte? Schrijf ze dan op een briefje, zodat ze uit je hoofd zijn als je gaat slapen.

 

Therapie en medicatie

Doe je alles al wat we hierboven beschrijven? Maar heb je toch last van slaapklachten? Dan kan het fijn zijn om hulp te zoeken. Het valt niet mee om na PTSS je slaapritme te herstellen. Bij Merk Hoe Sterk helpen je we graag hierbij. Neem vrijblijvend contact met ons op via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com

Recommended Posts