Blog – Herstel van PTSS en medicatie: Hoe zit dat?

Blog 2 – februari 2020

Herstel van PTSS en medicatie: hoe zit dat?

De behandeling van PTSS is voor iedereen anders en hangt af van verschillende factoren. Denk aan de aard van het trauma, de frequentie, voorgeschiedenis, bijkomende aandoeningen of omstandigheden. In veel gevallen is medicatie onderdeel van de behandeling. Er zijn twee soorten medicijnen die toegepast worden: rustgevende middelen (zoals benzodiazepine) en antidepressiva (SSRI). Deze medicatie heeft m.n. invloed op de emotionele symptomen. Veel mensen vragen zich af wat de gevolgen zijn van dergelijke medicatie op het herstel van PTSS? In deze blog lees je er meer over.  

Wat is antidepressiva (SSRI)?

Er gaan veel verhalen rond over antidepressiva (SSRI), met name over de gevolgen van langdurig gebruik. SSRI is een medicijn dat zorgt voor meer serotonine in je lichaam. Gebruik van deze medicatie wordt rustig opgebouwd. In 20-30% van de gevallen merkt een patiënt na 2-3 weken een verbetering.

Wat zijn de bijwerkingen?

Het gebruik van medicatie die de hersenstofwisseling beïnvloedt is niet zonder risico. In het begin gaat het m.n. om bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid, problemen met de ontlasting en ongecontroleerde bewegingen. Bij langdurig gebruik kan antidepressiva leiden tot een verstoring van de natuurlijke neurotransmitter balans. Dit zorgt er o.a. voor dat emoties afvlakken, het libido afneemt en patiënten aankomen in gewicht.  

Werkt antidepressiva bij PTSS?

Uit onderzoek (McMaster University) blijkt dat een depressie veroorzaakt door PTSS niet ontstaat door een tekort aan serotonine. Het lijkt er juist op dat tijdens een depressieve periode meer serotonine wordt geproduceerd en verbruikt. Het lijkt dan ook onlogisch SSRI’s in te nemen, het kan zelfs de diepte of duur van een depressie verergeren.

Wat zijn rustgevende middelen (benzodiazepine)?

Naast antidepressiva worden er vaak rustgevende middelen voorgeschreven. Deze medicatie helpt een patiënt tot rust te komen en bijv. beter te ontspannen. Het heeft echter geen nut deze medicatie langer dan een paar dagen te gebruiken. Er is namelijk steeds meer nodig om een vergelijkbaar effect te krijgen.

Wat zijn de bijwerkingen?

De belangrijkste bijwerkingen zijn geheugenverlies, een grotere kans op vallen (m.n. bij ouderen) en het verslavende effect. Patiënten hebben steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Vaak is het besef hiervan reden om te willen stoppen. Maar dat zorgt voor vergelijkbare problemen als met afkicken. Ook heeft benzodiazepine een negatief effect op de slaapkwaliteit, waardoor patiënten minder uitgerust wakker worden. In geval van PTSS kunnen zelfs nachtmerries en angsten worden versterkt.

Werken rustgevende middelen bij PTSS?

De Nederlandse vereniging voor Psychiatrie stelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat rustgevende medicijnen de klachten van PTSS kunnen verergeren en in plaats van rustgevend werken juist onrust veroorzaken.

Verantwoord medicijn gebruik

Gebruik rustgevende middelen (zoals benzodiazepine) en antidepressiva (SSRI) verantwoord en in overleg met een arts. Het op- en afbouwen van de medicatie dient altijd onder begeleiding van een arts te gebeuren. Stop nooit zomaar met medicatie!!!

Welke invloed hebben voedingssupplementen?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar manieren om neurotransmitters te ondersteunen met natuurlijke middelen. Door bepaalde vitaminen en mineralen in te nemen kun je de aanmaak van neurotransmitters bevorderen. Bij mensen met PTSS zie je vaak dat ze een tekort hebben aan bepaalde vitaminen en mineralen, omdat ze door lichamelijke stress meer verbruiken. Voeding en voedingssupplementen kunnen een belangrijke rol spelen bij het herstel. 

Bij Merk Hoe Sterk zijn we ons bewust van het nut van gezonde voeding en supplementen tijdens het herstelproces. Ook hebben we kennis over verantwoord gebruik van medicatie. Wil je meer weten over het behandeltraject van Merk Hoe sterk? Neem contact op ons op via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com

*Bronvermelding: Ebony Zaalman (orthomoleculair epigenetisch therapeute) en de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie.

*Stoppen/afbouwen van antidepressiva en benzodiazepines en het inzetten van suppletie moet altijd onder begeleiding van een deskundige gedaan worden.

Recommended Posts