Blog – Hulp nodig na een PTSS-behandeling? Durf te vragen!

Blog 3 – augustus 2019

Na een intensieve PTSS-behandeling voelde ik me boven verwachting goed. Op de terugkomdag van Psytrec nam ik voor de zekerheid een folder van Merk Hoe Sterk mee. Stel dat ik een terugval zou krijgen?

Blog: Hulp nodig na een PTSS-behandeling? Durf te vragen!
Wat voelde ik me ellendig en alleen. Slapen was een ramp en mijn voedingspatroon een drama. Ik was er zo slecht aan toe dat ik begin februari deelnam aan INTENSIVE8 van Psytrect Bilthoven. Dit is een kortdurende en intensieve behandeling van PTSS, waarin alle trauma’s aangepakt worden. Op 2 maart was de terugkomdag, waarop ik een ervaringsdeskundige en medewerker van Merk Hoe Sterk (MHS) sprak. Ik voelde me boven verwachting goed, maar besefte ook dat een terugval op de loer lag. Voor de zekerheid nam ik de folder van MHS mee naar huis.

Ook na de behandeling van PTSS is er hulp
Na een paar weken merkte ik een terugval. Ik wist niet hoe ik met mijn gevoelens om moest gaan. Het ging slechter. Ik voelde me regelmatig minderwaardig en neerslachtig. Ik verviel in mijn oude gedrag en vertoonde vermijdings- en vluchtgedrag door mijn lichamelijke en geestelijke pijn te verdoven. Ik vond dat ik via het GGZ te weinig hulp kreeg, daarom besloot ik MHS te bellen.

Twee keer per week coaching
Om te voorkomen dat ik het behandeltraject zelf moest vergoeden adviseerde MHS me eerst een keukentafelgesprek aan te vragen bij de gemeente. In mijn situatie is het namelijk mogelijk aanspraak te maken op een subsidie. Eind maart was het gesprek bij de gemeente. Ik had het zwaar en dronk mezelf moed in voor het gesprek. Gelukkig ging het daarna razendsnel en stond 1 april de eerste coach op de stoep. Sindsdien zag ik twee keer per week een coach van MHS. Ook mijn man was betrokken bij de gesprekken, zodat we er samen sterker uit zouden komen.

Van hoopje ellende tot sterke vrouw
In vijf maanden tijd ben ik ontzettend veranderd. Ik was een hoopje ellende dat niet wist hoe ze verder moest. Nu ben ik een trotse, vrolijke, zelfverzekerde en sterke vrouw. Ik heb geleerd hoe ik om moet gaan met mijn emoties. Ik durf ze toe te laten. Ik heb de balans gevonden tussen erop uitgaan en rust pakken. Het voelt goed om dingen los te laten en me niet meer druk te maken over dingen die ik niet kan beïnvloeden.

Baalmomentjes…. 
Ik sta nu veel relaxter in het leven en kan weer genieten van de kleine dingen. Natuurlijk heb ik soms een baalmoment, of irriteer ik me aan dingen. Gelukkig kan ik nu veel sneller schakelen en loslaten. Accepteren en weer verder! Ik heb daardoor ook een aantal rouwprocessen kunnen afsluiten en dat voelt heel fijn.

Zoveel sterker dan gedacht
Ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat ik zou spreken voor een groep van 26 personen. Dat ik ze mijn ervaringen zou delen zonder kapot te gaan van de zenuwen. Zonder angst en onzekerheid. Op 5 juli was ik namens MHS als ervaringsdeskundige bij Psytrec in Weert. Ik liep zelfverzekerd op onbekend terrein. Als houvast had ik speaking notes gemaakt. Achteraf bleek dat ik niet één keer gekeken had. Het ging als vanzelf, zo natuurlijk voelde het aan. Wie had dat gedacht? Ik ben zoveel sterker dan ik dacht.

Klaar voor de toekomst
Ik ben ervan overtuigd dat ik dit alles niet voor niets heb moeten ervaren. Ik heb helaas zelf moeten ontdekken hoe belangrijk de juiste hulp is. En dat je zelf om die hulp moet vragen! Het voelt fijn om gecoacht te worden door ervaringsdeskundigen. Mensen die weten hoe het echt voelt en niet alleen maar de theorie kennen. Ik ben er nog niet, maar al wel een heel eind op de goede weg. Begin oktober start ik met snuffelstages om te ontdekken wat voor werk bij me past. Ik heb weer een toekomst met mijn partner en een straks ook een leuke baan.

 Dankjewel MHS voor al jullie hulp. Ik vind het fijn om mijn verhaal te delen en hoop op deze manier anderen te helpen. Durf om hulp te vragen!

Recommended Posts