Blog – De invloed van PTSS op eenzaamheid

Blog 6 – november 2019

 

De invloed van PTSS op eenzaamheid

 

Eenzaamheid komt voor bij alle generaties. Soms eenzaam zijn is geen probleem, maar voor mensen die zich dag-in-dag-uit eenzaam voelen is het dat wel. Hun wereld wordt kleiner, waardoor ze op den duur in een isolement terechtkomen. Eenzaamheid kent ernstige gevolgen, denk aan depressie, suïcidale gedachten, verslavingen en andere lichamelijke- en psychische klachten.

 

Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat mensen met ernstige PTSS-symptomen meer last hebben van eenzaamheid. Zij vormen een risicogroep. Ook bij Merk Hoe Sterk zien we eenzaamheid bij onze cursisten. Over een paar weken begint de decembermaand, een maand die voor mensen die zich eenzaam voelen extra zwaar is. Help elkaar de donkere dagen door met onze tips.

 

Tip 1: ben er voor elkaar

We zien vaak dat mensen met PTSS de neiging hebben zichzelf terug te trekken uit het sociale leven. Dat geeft ze op dat moment een gevoel van veiligheid. Ook zien we dat familie, vrienden en collega’s het moeilijk vinden om over de traumatische gebeurtenis te blijven praten. Het is daarom makkelijker om het onderwerp, en de persoon, te vermijden. Je kunt jezelf voorstellen dat hierdoor eenzaamheid ontstaat en steeds erger wordt. Wees er voor elkaar, ook al is dat soms moeilijk. Ga het niet uit de weg, maar maak juist contact. Laat zien dat je er bent, dat je jouw vriend of collega niet vergeet nu hij of zij het moeilijk heeft. Er simpelweg zijn kan al genoeg zijn!

 

Tip 2: de donkere dagen

In de wintermaanden voelen de dagen zwaarder en eenzamer. Het is vroeg donker buiten en koud. Het is verleidelijk om lekker binnen te blijven. Om weg te kruipen op de bank en series te kijken, maar juist daardoor slaap je vaak slechter. Je krijgt steeds minder energie. Wanneer je de hele dag binnen zit geeft dat juist een somber en eenzaam gevoel. Niemand gezien. Niemand gesproken! Ga daarom naar buiten en doe nieuwe energie op. Loop een blokje om en zeg elkaar gedag. Een eenvoudig goedemorgen of een glimlach, daarmee geef je een ander (en jezelf) een prettig gevoel. Heb je het gevoel dat je de enige bent die zich eenzaam voelt? Er zijn organisaties die je kunnen helpen, die naar je luisteren. Kijk op www.merkhoesterk.com/links/ voor meer info. 

 

Tip 3: geloof niet alles wat je denkt

Het invullen wat een ander denkt. Veel mensen zullen dat herkennen. Je gedachten gaan met je aan de haal ‘hij zal me toch niet leuk vinden’ of ‘zie je wel ze vinden me raar’. Mensen die zich langere tijd eenzaam voelen denken vaak dat ze er niet toe doen. Dat het niemand uitmaakt of ze er wel of niet zijn. Dat zijn heftige gedachten, maar bedenk goed: het zijn slechts gedachten, het is niet de waarheid. Praat erover met je huisarts of een coach van MHS. Heb je zelfmoordgedachte? Bel dan met 0900-0113.

 

Verband tussen eenzaamheid en PTSS-symptomen

Ben je nieuwsgierig naar het verband tussen eenzaamheid en PTSS-symptomen?* Hieronder beschrijven we de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van Tilburg University. Vorig jaar deed deze universiteit onderzoek naar eenzaamheid bij mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met zeer ernstige PTSS-symptomen meer last van eenzaamheid hebben dan mensen met zeer weinig PTSS-symptomen. Dat is nadelig, omdat eenzaamheid zowel de fysieke als de mentale en emotionele gezondheid ondermijnt. Lees het volledige onderzoek in het magazine: Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology: Van der Velden PG, Pijnappel B, & van der Meulen E. (2017).

 

Wil je meer weten over de werkwijze van Merk Hoe sterk? Neem contact op ons op via 085 – 1306355 of info@merkhoesterk.com

 

*Bronvermelding: www.ggznieuws.nl

 

 

Recommended Posts