Blog – Nieuwe patronen vasthouden! Hoe pak je dat aan?

Nieuwe patronen vasthouden! Hoe pak je dat aan?

Toen de coronamaatregelen werden aangekondigd was dat aardig schrikken. Ieder op zijn eigen manier had te maken met flinke uitdagingen. Waar de een meteen de voordelen zag, zag de ander vooral beren op de weg. Het is mooi om te zien hoe veerkrachtig de samenleving is. De periode thuis heeft veel mensen nieuwe inzichten en patronen opgeleverd, hoewel dat niet voor al onze cursisten geldt. Veel van hen verkeerden ook voor de coronatijd in een kleine wereld. De afgelopen maanden hebben hun naasten ook kunnen ervaren hoe dat is.

In deze blog geven we je een aantal praktische tips die je kunnen helpen nieuwe inzichten en patronen te handhaven nu de versoepeling doorzet.

Kies de patronen die je wilt vasthouden
Welke nieuwe patronen herken je bij jezelf? Vaak horen we mensen zeggen dat ze genieten van de vrije tijd die ze doorbrengen met hun partner en/of kinderen. Ook zien we dat mensen veel meer in beweging zijn. Na een dag thuiswerken een stuk wandelen of fietsen, dat is een goede gewoonte. Maar zie ze maar eens vast te houden als de maatschappij weer op volle toeren draait. Denk goed na welke nieuwe patronen je belangrijk vindt en probeer alleen die aan te houden! Ben realistisch en ga voor 1 of 2 patronen.

Houd een dag in de week vrij
Geniet je ervan dat je op maandag nog niet weet wat je in het weekend gaat doen? Dat je agenda simpelweg leeg is! Overweeg dan om na de coronatijd standaard een dag of avond in het weekend helemaal niets te plannen. Je hebt nu ervaren dat er altijd wel iets is om je dag mee te vullen. Het mooiste is dat je op de dag zelf kunt bedenken waar je zin in hebt.

Maak afspraken over thuiswerken
Voorlopig zijn we nog thuis aan het werk, maar er zal een moment komen dat de kantoren weer opengaan. Hoe ga je daarmee om? Wat vond je fijn aan het thuiswerken, en wat niet? Het kan bijv. best wel handig zijn om bepaalde meetings te blijven doen via een videocall. Zo kun je reistijd besparen! Misschien kun je op het werk ook wel afspraken maken zodat je structureel een dag in de week vanuit huis kunt werken. Je hebt afgelopen periode in elk geval laten zien dat het werkt. Ben je nog niet aan het werk na PTSS, een burn-out of depressie? Probeer dan toch een bepaald ritme aan te houden. Neem contact op met MHS als je hulp nodig hebt bij het samenstellen van een weekschema.

Blijf in beweging
Heb je ervaren hoe fijn het is om regelmatig te bewegen? Je lijf maakt dan meer geluks-hormoon aan waardoor jij je opgewekter voelt. De afgelopen weken hebben veel mensen gewandeld, gefietst of hardgelopen in de natuur. Veel bewegen zorgt ervoor dat je gezond en fit blijft, zowel fysiek als mentaal. Het helpt je lichaam en geest in balans te houden. Maar hoe ga je dat vasthouden? Ben niet te streng voor jezelf. Een korte lunchwandeling is al heel waardevol!

Maak afspraken met jezelf
Als we over een tijdje het normale leven weer hebben opgepakt is er een grote kans dat je in je oude patronen vervalt. Hoe ga je dat voorkomen? Het helpt om afspraken met jezelf te maken, en ervoor te zorgen dat je daar regelmatig aan herinnerd wordt. Vraag iemand om je te helpen. Dat kan al simpelweg door contact op te nemen met MHS, de lunchwandelingen in je agenda op te nemen of vrije weekenden te blokken. Het helpt ook om je nieuwe patronen met anderen te delen. Zij kunnen je helpen ze in acht te nemen!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vasthouden van je nieuwe patronen? Neem dan contact op met Merk Hoe Sterk via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com

Recommended Posts