Cursisten Vertellen – Rosa

Cursisten vertellen
Rosa*

16-7-2019

Hard werken maar zo de moeite waard

Sinds een aantal weken is Rosa gestart met een traject bij Merk Hoe Sterk (MHS). Dit enkele maanden nadat ze de 8 daagse intensieve  therapie bij Psytrec had afgesloten.

De eerste indruk van de coaches loog er niet om. Zij zagen 1 hoopje ellende met holle ogen, geen goed doorbloede huidskleur, geen actie, kleding die om haar lijf slobberde en de wanhoop nabij.

Rosa voelde zich depressief, moe, passief, haar baan was ze kwijt geraakt en ze leefde in een isolement. Ze kon niet overweg met alle emoties die ze voelde. Hierdoor maakte ze zich ook schuldig aan drankmisbruik wanneer ze het allemaal even niet zag zitten.

Een bloedonderzoek werd gedaan omdat Rosa soms helemaal niet of regelmatig maar een klein beetje kon eten. De man van Rosa werkt als vrachtwagenchauffeur. Hij rijdt voornamelijk op het buitenland waardoor hij voornamelijk alleen de  weekenden thuis is. Door de weeks kan hij haar hier dus niet in begeleiden. Het bloedonderzoek wees uit dat er inderdaad een vitamine tekort was ontstaan.

MHS zette twee coaches in met hun eigen specialiteiten, maar vooral door Rosa werd hard gewerkt. Ze voldeed keurig aan opdrachten die opgegeven werden. Deze waren zoal goede voeding tot zich nemen en buitenshuis sociale contacten leggen en afspraken maken. Natuurlijk werd er door Rosa ook gewerkt aan fysieke training en aan het uiten van onverwerkte emoties met betrekking tot het rouwproces.

Al met al hard werken aan onderwerpen als grenzen, onafhankelijkheid, voor jezelf durven opkomen, om hulp vragen als het nodig is (b.v. bellen met je coach als het even niet gaat), durven voelen en hier uiting aangeven. Na 3 sessies was er al een grote stap voorwaarts gemaakt in haar conditie en ook haar eetgewoonten waren verbetert. Zo heeft Rosa zelfs op Koningsdag vrijwilligerswerk kunnen doen, en daar plezier aan beleven.

MHS  kijkt naar alle factoren die invloed kunnen hebben op het welzijn van de cliënt, waarbij het gezin een belangrijke partij is en actief wordt betrokken bij het traject.

Factoren die bij deze cliënt aan de orde zijn:

*  eenzaamheid    *  slechte voeding/zelfzorg    *  geen werk    *  fysieke klachten    *  onverwerkte emoties

*  mentaal uitgeput zijn    *  geen sociale contacten    *  geen zingeving

Meestal wanneer er gelijktijdig op een aantal punten actie wordt ondernomen dan volgen de overige punten als vanzelfsprekend.

Buiten het intensieve contact met de cliënt is er natuurlijk het contact en het gesprek aangaan met de familie en/of gezin. Gesprekken die gaan over de veranderingen die bij de cliënt hebben plaatsgevonden en hoe de familie hiermee kan omgaan.

Zo hadden wij afgelopen week contact met de man van Rosa. Hij reageerde heel positief op de veranderingen, want nu kon hij met een gerust hart aan zijn werkweek beginnen. Ook was hij niet meer bang om naar huis te gaan en haar in haar slechte doen aan te treffen. Ze doen weer leuke dingen samen en hebben het weer gezellig met elkaar.

Bij diverse trajecten geven de coaches de cliënt de opdracht om iets te maken wat de boosheid symboliseert. Uiteindelijk is het de bedoeling om symbolisch afscheid te nemen van deze boosheid met een afscheidsritueel. Meestal zijn de coaches heel erg gewenst om het afscheidsritueel bij te wonen. Ze kunnen dan ter ondersteuning enkele woorden wisselen met de cliënt.

Zo ook bij het traject met Rosa, waarbij ze iets had gemaakt wat haar boosheid op de dader die dit alles heeft veroorzaakt symboliseerde. Voor het afscheidsritueel had Rosa geheel onverwachts tegen haar coach gezegd “eigenlijk wil ik dit laatste stukje met mijn man doen en dit samen afsluiten”.

Als ze het gesprek hervatten na het afscheidsritueel, vraagt de coach aan Rosa en haar man om in 1 woord terug te geven wat zij van dit coaching-gesprek vonden. Rosa komt met woord “Gemoedelijk”, en haar man sluit het af met het woord “Dankbaar”.

Natuurlijk kan de coach niet achterblijven met nog een reactie van haar kant; Chapeau Rosa, geweldig om jou weer terug te zien komen wetend wat JIJ wil, en je eigen keuzes makend zonder je afhankelijk van anderen op te stellen. Ze begint helemaal te glunderen en groeit van trots, ook haar man begint te glunderen en zichtbaar blij met de stappen die Rosa al heeft gezet.

Als coaches van MHS zeggen wij “ONTVANG” al deze complimenten maar! Ook al heb je nog lang niet alle stappen gezet die nodig zijn om het helemaal los te kunnen laten, het begin van je weg is er en geniet van het inkleuren zoals jij dat wil.

Wordt vervolgd!

*deze naam is gefingeerd

 

Recommended Posts