Cursisten Vertellen – Yarah

Cursisten vertellen
Yarah*

28 mei 2018 

Zonder Merk Hoe Sterk was de kans groot dat ik alsnog in mijn complexe PTSS was blijven hangen, omdat ik zelf gewoon niet wist hoe ik een nieuw leven moest opbouwen. Toen ze zeiden dat de PTSS binnenkort misschien weg zou zijn, schrok ik daarom heel erg. Dit was waar ik mijn hele leven voor was opgestaan, om ertegen te vechten. Dat was mijn doel. En nu had ik geen doel meer. Ondanks dat het juist heel fijn was dat het weg zou kunnen gaan, dacht ik ook: “oké, en nu?”. Ik moest toegeven aan mijn pijn én er stond niets positiefs tegenover. Maar toen ontmoette ik Merk Hoe Sterk. Voor zowel mij, als mijn vriend, een opluchting.

Ik heb de coaching van Merk Hoe Sterk heel erg fijn ervaren. Bij mijn psycholoog werkte ik aan mijn angsten en bij Merk Hoe Sterk zorgde ik dat het dagelijkse leven haalbaarder werd rondom deze angsten. Zo hielp Merk Hoe sterk met oefeningen om me veiliger te gaan voelen in mijn huis (mijn huis is helemaal opnieuw ingericht en ik kreeg dagelijks oefeningen), ze hielpen met regels en wetten rondom mijn werk, maar ook dingen zoals opnieuw door Amsterdam lopen op een plek waar ik liever niet meer kwam, opkomen tegen mannen met het sporten, ik heb opnieuw leren autorijden op een manier dat ik me veiliger voel en deze regels heb ik andersom weer kunnen toepassen op straat. Zo weet ik nu dat, als ik bang ben, ik ook een andere weg mag kiezen en ik ook even kan stoppen als ik een eng persoon zie, zodat diegene voorbij mij loopt. Handige regels die me wat controle teruggeven.

Ik weet niet of ik ooit helemaal van mijn klachten af zal komen, want het zit gewoon heel diep. Maar ik heb mezelf daarin wel meer geaccepteerd. Dat ik mezelf niet altijd hoef te forceren alles weer net zo goed te kunnen als een ander, maar daarin kan focussen op mijn prioriteiten. Ik heb geleerd dat ik PTSS(-resten) heb EN een leven daarnaast, dat ik de PTSS niet meer ben. Door te kijken naar alle pijlers in mijn leven en deze met Merk Hoe Sterk in te gaan richten, zoals mijn hobby’s, sociale leven en sport. En daardoor kan ik (in de toekomst) een terugval ook steeds beter handelen en zal ik stabieler zijn. Dat verschil merk ik nu al. Bovendien geeft bezig zijn met de toekomst me ook gewoon vertrouwen in de toekomst. Dat er een toekomst is.

 

 

 *deze naam is gefingeerd

 

Recommended Posts