De Crisiskaart

De Crisiskaart


8 maart 2018  

Iedereen die zelf weleens in een crisis terecht is gekomen of een persoon in de nabije omgeving in een crisis heeft zien belanden weet hoe heftig dit is en ontzettend naar om mee te maken. 

Diegene die in een crisis zit kan soms flink in de war zijn, dit maakt het praktisch bijna onmogelijk voor die persoon om zijn of haar gevoelens en wensen onder woorden te brengen. Dit geeft een duidelijk verlies van controle, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de mensen daar om heen die willen helpen.

Juist hierin biedt de Crisiskaart uitkomst. Met De Crisiskaart kan iemand zijn eigen stem laten horen in een verwarrende tijd, waardoor diegene zelf de regie blijft houden. 
De Crisiskaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, zo groot als een bankpas. 
De Crisiskaart wordt altijd meegedragen, bijvoorbeeld in de portemonnee. Op de kaart staat wat de wensen van de drager zijn tijdens een crisis, wat moeten omstanders en hulpverleners doen of laten en wie kan er gebeld worden. Daarbij staan ook de afspraken op de kaart die gemaakt zijn met bijvoorbeeld behandelaar(s), crisisdienst en vertrouwenspersonen. 
Zo kan de Crisiskaart houvast bieden voor de drager maar ook voor de mensen die helpen.

Als jij behoefte hebt aan een Crisiskaart of wellicht iemand kent die hierbij gebaat is kan er online de Crisiskaart Zelftest gedaan worden. Mocht je hierna vragen hebben of een kaart willen laten maken kan je overleggen met een consulent bij jou in de buurt.

Heb jij acuut hulp nodig omdat je vreest in een crisis te belanden? Neem dan contact op met je huisarts of je behandelaar.

 

 

Door: Joëlle van Maasdam – Merk Hoe Sterk

Recommended Posts