Hoe werk je aan je mentale gezondheid voor en na de behandeling van C-PTSS?

Voor of na een intensieve behandeling voor Complexe PTSS is het leven best een uitdaging. Je moet het dan zelf doen, samen met je gezin. Voor je het weet, loop je tegen problemen aan die je (opnieuw) uit balans kunnen trekken.

 

In deze blog vertellen we je meer over de lastigheden die je tegen kunt komen. En over een manier om ermee om te gaan.

 

Soorten problemen na de behandeling

Je leven ligt overhoop. Het lukt je niet om op de juiste manier met je eigen leven en dat van je gezinsleden om te gaan. Op hun beurt weten je gezinsleden niet goed hoe ze met jou om moeten gaan.

 

Al snel heb je het gevoel dat je de regie verliest. En dat is wel het laatste wat je wilt…

 

Waar je tegenaan loopt? We geven je een aantal voorbeelden.

 

Je geheugen werkt niet volledig mee

 

Je hoofd zit heel snel vol. Dingen onthouden lukt niet of nauwelijks. En ondertussen staan je gedachten niet stil.

 

Als gevolg daarvan komt er werkelijk niets meer uit je handen. Het lijkt wel of je vergeten bent hoe je simpele taken, bijvoorbeeld in het huishouden, moet aanpakken.

 

Thuis ontstaat frustratie over je gedrag. Je kunt toch immers wel een handje helpen? Jij voelt die frustratie ook. Daarnaast word je overspoeld door schuldgevoel en onmacht.

 

Je dag- en nachtritme zijn weg

 

Een duidelijke structuur in je dagen en nachten is ver te zoeken.

 

’s Ochtends voel je niet de behoefte om aan een nieuwe dag te beginnen. ’s Avonds kun je niet slapen. Tot in de late uurtjes lig je naar het plafond te staren.

 

Overdag blijf je het liefst binnen. Je eet het liefst gemaksvoedsel of niet.

 

Emotie en communicatie

 

Op een gezonde manier communiceren met je partner en kinderen is er amper nog bij. Je leeft in je eigen wereldje en zij begrijpen daar volgens jou toch niets van.

En áls er al gepraat wordt, zitten je woorden meestal vol negatieve emotie. Je weet simpelweg niet meer hoe je die heftige gevoelens van woede en onmacht te baas moet blijven.

 

Door het minste of geringste word je getriggerd. Je voelt je angstig en verliest het gevoel van controle. Daardoor is je lontje kort.

 

De zakelijke kant ga je uit de weg

 

Confronterende zaken laat je het liefst liggen. De post open je al een tijd niet meer. Want de realiteit van al die rekeningen en aanmaningen is te zwaar om in je eentje te dragen.

 

Schulden stapelen zich intussen op dit is niet voor iedereen geldig maar het kan gebeuren. De last wordt alleen maar groter, maar jij blijft er het liefst zo ver mogelijk bij vandaan.

Ook als je partner aangeeft je te willen helpen, sla je dat aanbod af.

 

Medicatie: hoe bouw ik die nu af?

 

Na je behandeling heb je misschien best weer veel op de rit. Het lijkt je goed om je medicatie af te bouwen. Maar hoe werkt dat?

Je hebt geen idee. Bang voor de consequenties van een mindering houd je je vast aan de dosis die je kent. 

 

De steun van de psychiater  en van Merk Hoe Sterk

 

Diep in je hart wil je dolgraag verbetering, maar je weet niet goed hoe. Zou het niet fijner zijn als jij en je gezin weten hoe je met bovenstaande moeilijkheden om kunt gaan?

 

Merk Hoe Sterk kan jou en je gezin bijstaan.

 

We zijn gespecialiseerd in (na)zorg bij Complexe PTSS. Met ons team van experts en ervaringsdeskundigen maken we jouw leven weer overzichtelijk. Samen bereik je namelijk veel meer dan alleen.

 

Hoe we dat doen, lees je hieronder.

 

Voorlichting geven aan jou én je naasten

 

Bij Merk Hoe Sterk werken we niet alleen met jou, maar ook met je gezinsleden. Ook zij krijgen handvatten aangereikt waarmee ze jou kunnen ondersteunen in een lastige tijd.

 

We geloven in de helende kracht van verbinding. Daarom is je gezin in dit traject net zo belangrijk als jij.

Sportlessen

 

Een goede conditie is niet alleen gezond; het brengt je ook een betere weerbaarheid. Tijdens de coaching is er dus veel ruimte voor beweging.

Zo bieden we lessen aan hoe je omgaat met emoties en woede. Die helpen je beter om te gaan met stress, spanningen en andere triggers.

Je leert voor jezelf opkomen. Daardoor neemt je zelfvertrouwen toe en zie je de wereld weer wat positiever.

 

Coaching aan huis

 

De coaching vindt plaats bij jou thuis. In die vertrouwde omgeving ben je het meest jezelf. Bovendien krijgen we zo een volledig beeld van wie je bent en hoe je leeft.

 

Ook voor je gezinsleden is de coaching aan huis prettig, omdat ook zij in hun veilige omgeving kunnen blijven. 

 

Hulp bij zakelijke lastigheden

 

Eén van de dingen die we tijdens een coachingstraject aanpakken, is de zakelijke kant van je leven. Met jou samen maken we een overzicht van de financiën.

 

Bovendien creëren we een plan van aanpak om die financiën op orde te houden. Indien dit gewenst en nodig is. Het doel blijft dat je het uiteindelijk allemaal zelf weer aan kunt. Daar steken we dus ook op in. 

 

Structuur aanbrengen in je dag

 

De begeleiding die je krijgt is volledig gericht op het creëren van regelmaat. In eerste instantie helpen we je daarbij. Samen met jou bepalen we welk dag- en nachtritme bij je past en gezond voor je is.

 

Verderop in het proces leren we je hoe je deze nieuwe dagindeling zelf kunt waarborgen.

 

Je gaat merken dat een gestructureerd leven bijdraagt aan een beter gemoed en geheugen. Je voelt je fitter, gezonder en positiever.

 

MHS is er voor jou én je gezin

Het traject dat jij volgt bij MHS is volledig op jouw situatie aangepast. Jouw valkuilen en gezinssituatie bepalen onder meer welke weg we met je inslaan.

 

Het belangrijkste is dat je zelf openstaat voor verandering. Onze trajecten zijn namelijk niet makkelijk. Maar zeker haalbaar als je ervoor wilt gaan.

 

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com.

Recommended Posts