Je ziet er uit als je naam

Psycholoog.nl
Je ziet eruit als je naam


26 april 2017  

“Ja, typisch een Roderick.” En zij? “Kayleigh, kan niet missen”.

Klopt! Onderzoek toont aan: we zien er uit als onze naam. Nou ja, niet altijd natuurlijk, maar we blijken erg goed te zijn in het matchen van namen bij de juiste gezichten. Je uiterlijk zegt dus vaak iets over je naam.
 

We wisten al dat we mensen snel beoordelen op basis van hun gezicht en kapsel. We hangen er een bepaalde intelligentie aan, betrouwbaarheid, aantrekkelijkheid, warmte, en dominantie. Ook bij het tweede seizoen van ‘Married at First Sight’ wordt het (soms pijnlijk) duidelijk: we beoordelen op uiterlijk, ondanks ons voornemen dit écht niet te doen. Maar dat is eigenlijk niet zo gek. Stereotyperingen zijn er namelijk niet voor niets. Evolutionair gezien was (en is?) het belangrijk om snel in te kunnen schatten of je met een ‘vriend’ of ‘vijand’ te maken hebt. Ook nu doen we dat (onbewust) nog steeds. We lopen liever met een klein boogje om die boomlange getatoeëerde man met hanekam heen. Terwijl hij eigenlijk heel lief blijkt.

Uiterlijk beïnvloedt dus onze sociale perceptie. Maar hoe zit dat andersom, vroegen onderzoekers uit Jeruzalem, Parijs en Columbia zich af. ‘Beïnvloedt sociale perceptie ons uiterlijk?’ Met andere woorden: kan de manier waarop we mensen beoordelen, ons uiterlijk beïnvloeden?

Om dit te onderzoeken kregen proefpersonen foto’s te zien van onbekende gezichten. Ze moesten vervolgens raden hoe de persoon op de foto heette, door te kiezen uit een lijstje met vijf namen. Het experiment werd 8x herhaald in 2 landen: Frankrijk en Israël. Steeds werd hetzelfde effect gevonden: de proefpersonen bleken bovengemiddeld goed in staat om de juiste naam bij het juiste gezicht te matchen. Dit werd niet verklaard door toeval. Ze deden het beter dan wanneer ze dit met hun ogen dicht hadden gedaan. Zelfs een computer kon in veel gevallen de juiste naam bij het juiste gezicht matchen.

De onderzoekers concluderen: Je naam beïnvloedt je uiterlijk. Mensen gaan zich onbewust naar hun naam ‘gedragen’, en passen hun uiterlijk hierop aan. Ook al is dit maar voor een klein deel, naam stereotyperingen manifesteren zich in ons uiterlijk. Dit komt door de sociale verwachtingen die we hebben van hoe iemand er met een bepaalde naam ‘uit zou moeten zien’. Onderzoeker Yonat Zwebner: “Vanaf het moment dat we geboren worden zijn we al onderhevig aan maatschappelijke structurering. Niet alleen door ons geslacht, etniciteit of sociaal-economische status, maar ook door de eenvoudige keuze die anderen voor ons maakten: onze naam.”

Bron: Psycholoog

Recommended Posts