Blog – Ik geloofde niet meer in een leven zonder depressie

Blog 2 – juli 2019

 Ik voelde me zo ontzettend leeg.., het leven was uitzichtloos. Ik had alles geprobeerd behalve Merk Hoe Sterk. Zou dat de oplossing zijn? Ik gaf het een kans voor mezelf en mijn kinderen. 


Blog: Ik geloofde niet meer in een leven zonder depressie
In 2018 ben ik behandeld voor PTSS. Na die behandeling kreeg ik te maken met meerdere depressies. Ik voelde me leeg en leefde zonder zin, zonder hoop en zonder uitzicht. Ik had een groot verlangen naar rust en had de moed opgegeven. Ik geloofde niet meer in een leven zonder depressie. Kon ik het leven aan als de toekomst hopeloos was? Zouden mijn kinderen dan niet beter af zijn zonder mij? Ik besloot de laatste kans op een ander leven aan te grijpen. Ik belde Carel Solleveld en ben het behandeltraject van Merk Hoe Sterk (MHS) gestart. Het heeft me zo ontzettend veel gebracht.


Depressie na behandeling PTSS
Zo’n 27 jaar geleden werd ik slachtoffer van een heftige situatie. Ik belandde op straat en kreeg te maken met veel ellende. Nadat ik vorig jaar behandeld werd voor PTSS kreeg ik meerdere depressies. Periodes waarin het goed ging werden overschaduwd door angst. Er lag voor mijn gevoel altijd een depressie op de loer. Ik raakte in paniek na een zware en moeilijke dag. Zou deze dag de start zijn van een nieuwe depressie? Ik wil nooit meer terug naar dat lege gevoel. Natuurlijk heb ik in deze periode hulp ontvangen, maar zo waardevol als het traject van MHS was geen van deze trajecten.


Merk Hoe Sterk gaat verder dan reguliere hulpverlening
Na het eerste telefoontje werd ik regelmatig gebeld. Er werd gevraagd hoe het me ging en ik kreeg een aantal goede tips. Ik had meteen het gevoel dat ik gehoord en gezien werd. Bij MHS kijken ze wie je bent en waar je hulpvraag ligt. Op basis daarvan ontstaat er een persoonlijk behandeltraject waarin je zelf een actieve rol hebt. De werkwijze van MHS gaat veel verder dan reguliere hulpverlening. Er wordt niet alleen naar je probleem gekeken, maar ook naar andere belangrijke factoren. Denk aan je gezin, huishouden, financiële situatie, eetgewoontes en je lichaam.

Door in beweging te komen werd ik mentaal sterker
Wat bijzonder is aan het traject zijn de huisbezoeken. Marianne en Carel kwamen afzonderlijk een keer per week bij mij thuis. Dat werkte perfect, want daardoor moest ik wel. We gingen aan de slag terwijl ik nog passief was. Oftewel in de Netflix-chocolade stand stond 😉 Met Marianne ging ik mentaal de diepte in terwijl ik met Carel het uiterste uit mijn lijf haalde. Door in beweging te komen en mijn grenzen te verleggen voelde ik me mentaal sterker worden.


Van zelfmedelijden tot bewust leven
Tijdens het traject kon Carel best een beetje streng voor me zijn. Terwijl ik vond dat ik goed bezig was kwam ik er dankzij Carel gaandeweg achter dat ik zelfmedelijden had. Ik bood geen weerstand aan mijn gedachten, maar liet alles gebeuren. Door me open te stellen voor Marianne heb ik in mezelf kunnen kijken. Ze heeft me geleerd de leegte in mij te aanvaarden en daar lief voor te zijn. Ook weet ik nu wanneer ik vanuit die leegte handel. Alleen al door het te herkennen ben ik enorm gegroeid. Ik voel me volwassener dan ooit.

Merk hoe sterk heeft mijn leven veranderd
Ik kan bijna niet uitleggen hoeveel MHS voor me betekend heeft. Ik weet negatieve gedachtes nu te doorbreken. Als ik me down voel ga ik een rondje lopen, omdat ik weet dat het me energie geeft. Ik ben ook liever voor mezelf. Soms kan even bankhangen echt geen kwaad. Het maakt me niet meteen depressief. Ik ben trots op mezelf dat ik Carel gebeld heb toen ik het echt niet meer zag zitten. Door het traject aan te gaan heb ik geleerd dingen los te laten. Ik probeer bewust te leven en zelf de regie te nemen. Komende periode wordt het opnieuw spannend, omdat ik dan de stap naar werk ga realiseren. Het leven biedt mij weer kansen die ik met beide handen aangrijp. Ik ben Marianne, Carel en het hele team van MHS eeuwig dankbaar. Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert om in actie te komen. Ga ervoor! Je kan het!

 
Cursist,
41 jaar

Recommended Posts