Blog 1 – Positive Writing – Joëlle

Blog  1 – Positive writing

7 juni 2018 – Joëlle van Maasdam

 

Positief denken, man, man, man wat kan dat soms moeilijk zijn. 

Soms gebeuren er gewoon echt hele vervelende, ‘ik vind dit echt even niet zo leuk’ dingen. En dan positief denken? ‘Tjakka’  was het toch?

Ik weet waar ik het over heb, ik ben gewoon toch stiekem een beetje een ‘glas is half leeg typje’ van nature. Niet over anderen hoor, ik kan mij eigenlijk altijd heel goed inleven in anderen en hun situaties. Maar mijn eigen situaties en gevoelens zijn dan weer een ander verhaal.

Om eerlijk te zijn, dat hou je gewoon niet zo lang vol. Als je een vervuld leven wil leiden dan moet je echt leren kijken en luisteren naar het goede in de wereld. Vooral als die wereld heel veel lelijke dingen roept en laat zien. Maar ja, dan besluiten dat je positiever wil denken en dat dan ook daadwerkelijk doen, dat is toch echt wel een dingetje. Een verandering in je denken is een proces en je kan jammer genoeg niet even de instellingen veranderen.
Maar ik heb het geheim gevonden! Oké, ik zal het vertellen máár dan moeten jullie wel beloven dat jullie het aan iedereen doorvertellen! Hier komt het… dankbaarheid!
Iemand voor mij had dit geheim al ontdekt en heeft hier een heel mooi boek over geschreven. Dat boek kwam gelukkig op mijn pad.
Zo simpel, maar zo effectief!
Maar eerst wil ik vertellen over hoe de schrijfster (Ann), tot het schrijven van dit boek is gekomen.
Ann’s allereerste herinnering is de dood van haar zus, die voor haar huis, voor haar ogen, werd aangereden door een vrachtwagen. De moeder van Ann wordt opgenomen in een psychiatrisch centrum en Ann is nooit meer dezelfde. Als zij dan als volwassene de dood meemaakt van haar twee neefjes, de kinderen van haar zwager, komt ze op een keerpunt. Zij moet weer vreugde vinden in haar leven wat doordrenkt is van leed en verdriet. Niet langer overleven maar leven. Maar hoe?

Ann besluit dat zij elke dag gaat schrijven waar zij dankbaar voor is totdat zij duizend dingen heeft opgeschreven waar zij dankbaar voor is.
En in die dankbaarheid vindt ze haar vreugde terug! Als zij dan eenmaal aan de duizendmaal dank is gekomen gaat ze verder met schrijven want dit wil zij niet meer loslaten. De dankbaarheid is haar zuurstof geworden voor een vreugdevol leven.

Dat ging ik natuurlijk ook uitproberen! Dat wilde ik ook! Elke ochtend begon ik mijn dag met 3 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor was. Bijvoorbeeld mijn lekkere warme bedje, ow en mijn douche, ik hou zoveel van mijn douche! Of de hond die mij ’s ochtends komt begroeten, mijn eigen “groupie” waardoor ik mij meteen in de ochtend al een superster voel. En zo kwamen er nog meer dingen waar ik dankbaar voor was, wat bleek nou, er waren best wel veel dingen waar ik dankbaar voor kon zijn! Wat een eye-opener was dat zeg. En langzaam aan begon het mij van binnen te veranderen en ook al werd mijn glas misschien niet voller, hij werd ook niet leger en op een dag was mijn glas zowaar halfvol!

Nu ga ik hier natuurlijk niet vertellen dat ik geen ‘half leeg’ dagen heb, want dat is gewoon niet waar. Soms zeurt mijn man gewoon te veel, doen de kinderen irritant en wil die geweldige hond van mij niet ophouden met blaffen. Maar die dag daarna begin je weer opnieuw en schrijf je, je nieuwe dankpunten weer op en haal je kracht uit de dankpuntjes van die week daarvoor of de maand daarvoor wanneer je leest over die keer dat je man een roos voor je meenam (zonder dat hij wat goed te maken had 😉 ) Of dat je kip haar eerste ei had gelegd. Dat was dus serieus echt een heel leuk moment!

Ik daag je uit, probeer het! Begin elke dag met drie dingen opschrijven die jou dankbaar maken en wie weet mag ik een keer op jouw ‘dankbaarheidslijstje’ komen staan vanwege mijn ontzettend geweldige eerste blog die ik heb geschreven voor Merk Hoe Sterk.

Veel liefs, 

Recommended Posts