Blog – Hoe PTSS alles beïnvloedt

 

Hoe PTSS je gezinsleven, vriendschappen en werk beïnvloedt.

Posttraumatische stress stoornis (PTSS) ontstaat na een traumatische gebeurtenis en heeft grote invloed op je leven. Veel gehoorde klachten zijn angsten, woedeaanvallen en sombere gedachten (suïcidale gedachten) die langere tijd aanhouden. Het zorgt ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren! PTSS haalt letterlijk je hele leven overhoop en beïnvloedt dat van anderen. Wat de invloed kan zijn op je gezinsleven, vriendschappen en werk beschrijven we in deze blog.

—————————————–

Stel je eens voor… op een mooie zomerdag raak je betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. In de maanden die volgen blijf je het ongeluk herbeleven. Je wordt angstig en durft op een gegeven moment zelf niet meer aan het verkeer deel te nemen. Eenvoudige dingen als naar je werk gaan, de kinderen ophalen of boodschappen doen vallen je enorm zwaar. Vanuit je omgeving is er weinig begrip. Via een therapeut volg je een intensief behandeltraject voor PTSS (posttraumatische stressstoornis). Daarna sta je er alleen voor. Hoe pak je de draad weer op?

—————————————–

Gevolgen van PTSS voor je partner en gezin

De symptomen die PTSS kenmerken zijn niet alleen lastig voor jezelf, maar ook voor je gezin. Vaak zien we dat relaties onder druk komen te staan. Het is moeilijk om in zo’n heftige periode met elkaar te blijven praten. In veel gevallen nemen de emoties de overhand waardoor er conflicten ontstaan binnen een gezin. Wanneer er kinderen in het spel zijn dan zien we dat ook zij worden geraakt door de onrust. Sommige kinderen voelen zich schuldig, willen dingen oplossen voor papa en mama en/of gaan op een negatieve manier aandacht vragen. Tijdens, en na, de behandeling van PTSS is het belangrijk aandacht te hebben voor de balans binnen het gezin. Merk hoe sterk helpt gezinnen hierbij tijdens het nazorgtraject.

PTSS maakt je eenzaam

Wanneer je te maken hebt met PTSS kan het veiliger voelen sociale contacten te mijden. Het is een heel begrijpelijke reactie. Vaak vinden mensen met PTSS het moeilijk om hun verhaal te delen. Ze zijn bang voor lastige vragen of een oordeel. Ook zie je dat het vertrouwen in vriendschappen lager is dan normaal. Door afstand te nemen van vrienden en familie kunnen mensen in een isolement raken. Ze voelen zich eenzaam en weten niet goed hoe ze dat kunnen doorbreken. Merk hoe sterk (MHS) biedt een luisterend oor. MHS is gespecialiseerd in de nazorg van PTSS. Tijdens het nazorgtraject is er aandacht voor het herstellen van structuur in iemands leven, het onder controle krijgen van emoties, het leren omdenken en omgaan met je nieuwe ik en het herstellen van vriendschappen en aangaan van nieuwe sociale contacten.

Invloed van PTSS op je werk

Mensen met PTSS zijn in de meeste gevallen niet in staat om te werken of te studeren. Dit komt onder andere door concentratieproblemen, angsten, slecht slapen, slechte voeding en/of depressieve gedachten. In sommige gevallen is de oorzaak van PTSS een traumatische gebeurtenis die tijdens  werktijd (of privé) is voorgevallen. Denk aan een politieagent, militair of winkelmedewerker die getuige is van een overal of een vrachtwagenchauffeur die een dodelijk ongeval veroorzaakt. Het kan ook zo zijn dat het trauma is voorgevallen in je kinder- of pubertijd. Na een traumatische gebeurtenis is het moeilijk om de draad weer op te pakken en aan het werk te gaan (of naar school). Merk hoe sterk begeleidt mensen om na, of voor, de behandeling van PTSS weer terug te keren naar werk of studie.

 

Wil je meer weten over PTSS en de nazorg die Merk hoe sterk biedt? Neem dan contact op met Raoul van Noort of Carel Solleveld op het telefoonnummer 085-1306355 of mailadres: info@merkhoesterk.com

 

Recommended Posts