Risk & Business – Privésituatie

Foto: Risk & Business  

Onderzoek Keerpunt: Privésituatie heeft vaak negatieve invloed op werk

Bij ruim een miljoen werknemers spelen in de privésituatie zorgen die nadelig zijn voor het functioneren op het werk, zo blijkt uit onderzoek. Zeker wanneer problemen zich opstapelen, dreigt langdurig ziekteverzuim. Werkgevers en werknemers kunnen verzuim voorkomen door tijdig met elkaar in gesprek te gaan. Een overvolle gezinsagenda, een overlijden in de familie of relatieproblemen: ruim een miljoen Nederlandse werknemers heeft zorgen in de privésituatie die het werk nadelig beïnvloeden. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van arbodienst Keerpunt is uitgevoerd. In 49% van de gevallen leidt de situatie tot ziekteverzuim, variërend van enkele dagen tot meer dan een half jaar.                            

Re-integratiespecialist Nicole Choi van Keerpunt: “Privéproblemen kunnen een enorme impact hebben op het werk. Maar we zien vaak – en dat wordt met dit onderzoek bevestigd – dat werknemers het lastig vinden om privégerelateerde zaken met hun leidinggevende te bespreken. Ze delen liever niet te veel over hun thuissituatie, uit angst zich kwetsbaar op te stellen of hun positie in gevaar te brengen.”     

 Van de verzuimende werknemers meent 57% dat de leidinggevende het verzuim geheel of gedeeltelijk had kunnen voorkomen. Helaas signaleert de leidinggevende problemen bij de werknemer in 31% van de gevallen niet op tijd. “Aan een mindere periode op het werk ligt vaak een complex aan factoren ten grondslag. Het is niet zo makkelijk om daar als leidinggevende snel je vinger op te leggen”, vertelt Choi. “Maar wat je wél kunt doen is belangstelling tonen en zorgen voor een sfeer waarin mensen problemen ook durven te delen. Vervolgens kun je samen naar een oplossing zoeken: tijdelijk wat flexibeler zijn met werktijden, aanpassingen doen in het takenpakket of hulp inschakelen van bijvoorbeeld een psycholoog of schuldhulpverlener.”

 

*Bron: riskenbusiness.nl 

 

Recommended Posts