#TrueSelfie weken

#TrueSelfie weken

12 april 2018 – Joëlle van Maasdam

Merk Hoe Sterk zet zich dagelijks in voor mensen die met een depressie hebben gekampt of hier nog steeds mee kampen. Wij zien de strijd die mensen moeten voeren en de problemen waar zij tegenaan lopen.
Daarom juichen wij het initiatief van NPO 3 in samenwerking met MIND Korrelatie toe. Zij zijn de #TrueSelfie-weken gestart om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.  

Volgens de cijfers worstelt één op de 15 jongeren tussen de 18 en 24 met depressies. Zelfdoding is onder jonge mensen doodsoorzaak nummer 1. Maar het hebben van een depressie of hier over praten ligt nog erg in de taboesfeer. Onze Hollandse ‘hup schouders eronder en gaan mentaliteit’ wat je heel ver kan brengen en waardoor Nederland is gaan bloeien als handelsland, werkt hierin juist tegen ons. Het toegeven dat het even niet meer gaat is tegennatuurlijk en wanneer je het dan uiteindelijk toch durft toe te geven aan jezelf en de mensen om je heen, ontvang je veelal veel tegenstand. Je toornt aan het grote goed, daar waar onze kracht ligt, ‘het niet zeuren maar doorgaan principe’. De façade stort in.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen en kan je ook veel begrip ontvangen, maar ook dan weten je geliefde vaak niet zo goed wat ze moeten doen of wat er van hen in deze situatie wordt verwacht. Zij voelen zich machteloos en willen zo graag helpen. En daar komen dan de goed bedoelde adviezen; ‘slaap je wel genoeg?’, ‘kan je niet gewoon aan de happy pills?’, ‘je moet veel bewegen, dat helpt!’. 
Het is zo begrijpelijk, niemand ziet zijn geliefde graag lijden. Maar juist deze adviezen vergroten vaak het schuldgevoel van iemand met een depressie. Diegene vecht al zo hard om er uit te komen en kent meestal alle adviezen al, maar het lukt gewoon niet. 

Wat is het toch lastig, voor diegene met een depressie maar ook voor de mensen er om heen. Er zijn geen pasklare oplossingen en het blijft zoeken, voor beide. 
De volgende 
link geeft ‘do’s en don’ts voor mensen die een dierbare hebben met een depressie. Deze lijst kan je helpen in jullie gezamenlijke zoektocht. 
Het belangrijkste is wel, ‘wees er gewoon voor die ander en luister’. Zo kan je een klein lichtje zijn in die donkere put waarin die ander zich bevind. 

Het mag duidelijk zijn dat er een hele wereld te winnen is als het gaat om hoe wij als samenleving met depressie omgaan. 
Wij hopen dan ook van harte dat de #TrueSelfie weken het gesprek mogen openen voor depressie en andere psychische stoornissen. En dat wij er als samenleving ‘gewoon voor elkaar mogen zijn’. 

Op BNNVARA.nl vind je de programmering voor de komende weken.  

 

Recommended Posts